• top-gossip-girl
  • top-chezm-cafe-bar
Σφάλμα
  • Αποτυχία αντιγραφής
09
Φεβρουάριος
2016

Σιλμαρίλλιον: Ένα ταξίδι στην αρχή του κόσμου του Τόλκιν

09:04
Μία σκιαγράφηση της αρχής της ιστορίας του θρυλικού κόσμου, που τόσο αγαπήσαμε
Ακολουθήσαμε, έστω νοερά, το μικρό Χόμπιτ στο παράτολμο εγχείρημά του να περάσει μέσα από επικίνδυνα δάση και να έρθει σε επαφή με μεγαλοπρεπή Ξωτικά και θρυλικούς χρυσοφολιδωτούς δράκους. Μα τώρα, που οι ήρωές μας συνάντησαν πια το τέλος της ιστορίας τους και αποσύρθηκαν στον μαγικό κόσμο τους, εμείς μείναμε με το γλυκόπικρο συναίσθημα μιας περιπέτειας που τελειώνει και την ακόρεστη δίψα για την επόμενη.Μετά την επιτυχία που είχε η επική τριλογία του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", η κινηματογραφική μεταφορά του prequel «Το Χόμπιτ» ήταν θέμα χρόνου. Συγκεκριμένα, οκτώ χρόνων αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς. Αλίμονο όμως! Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Άραγε η Μέση Γη έκλεισε για πάντα ερμητικά τις πύλες της για όλους εμάς που αδημονούμε να την επισκεφθούμε ξανά;

Το έργο του Τόλκιν είναι ανεξάντλητο. Δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα με αρχή, μέση και τέλος, είναι ένας ολόκληρος κόσμος με τον δικό του πολιτισμό, ιστορία, λαούς ακόμα και γλώσσες! Ένα τέλεια δεμένο σύνολο, γεμάτο υποσχέσεις για περιπέτεια, δράση και φυσικά φαντασία.

Στην αρχή των εποχών λοιπόν, ο Eru/Ilúvatar - ο υπέρτατος θεός της Έα - δημιούργησε τους Ainur από την σκέψη του και τους δίδαξε την τέχνη της μουσικής. Το ένα σκέλος των Ainur ήταν οι δεκατέσσερεις Valar (7 άνδρες και 7 γυναίκες: Manwë, Ulmo, Aulë, Oromë, Námo, Irmo, Tulkas, Varda, Yavanna, Nienna, Estë, Vairë, Vána, Nessa, Maiar ) και ο Melkor. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την μουσική τους, καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί, άρχισαν να δημιουργούν τον κόσμο της Arda προκειμένου να ζήσουν εκεί, για να παρακολουθήσουν το ξύπνημα των «παιδιών του Ιλούβαταρ». Η ιστορία της Arda χωρίζεται σε τρεις περιόδους: στην Περίοδο των Φανών, στην Περίοδο των Δέντρων και στην Περίοδο του Ήλιου. Τα γεγονότα του "Χόμπιτ" και του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" λαμβάνουν χώρα κατά τις πρώτες τρεις εποχές της Περιόδου του Ήλιου.

Α. Εποχή Των Φανών

Στην αρχή της Εποχής των Φανών, η Arda ήταν ακόμα μια άμορφη, ακατοίκητη μάζα. Όταν λοιπόν την διαμόρφωσαν δίνοντάς της το συμμετρικό σχήμα μιας ηπείρου, δημιούργησαν δύο φανούς, τους Illuin και Ormal για να την φωτίζουν και ο Valar Aulë έχτισε δύο πύργους, τον Helcar στον Βορρά για τον Illuin και τον Ringil στον Νότο για τον Ormal. Ακριβώς στην μέση, εκεί που το φως των δύο φανών έσμιγε, οι Valar κατοίκησαν στο νησί Almaren. Στην εποχή της «Άνοιξης της Arda» τα πρώτα ζώα άρχισαν να γεννιούνται και τα δάση να μεγαλώνουν. Ωστόσο, ο Melkor, που είχε εξελιχθεί σε ένα πολύ κακό και μοχθηρό πλάσμα, παρακολουθούσε μέσα από τις σκιές τα έργα των υπολοίπων Valar και τα φθονούσε, για αυτό και όταν του δόθηκε η ευκαιρία κατέστρεψε τους φανούς και βύθισε την Arda στο σκοτάδι, καταστρέφοντας την τέλεια συμμετρία της. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν νέοι ήπειροι: Η Aman στη Δύση, η Μέση Γη στο κέντρο και η Γη του Ήλιου στην Ανατολή, ενώ στην θέση των φανών δημιουργήθηκε η θάλασσα του Helcar στον Βορρά και η θάλασσα του Ringil στον Νότο.

Β. Έποχη Των Δέντρων

Μετά το τέλος της περιόδου των Φανών και την επανόρθωση της Arda, οι Valar εγκατέλειψαν την Μέση Γη και εγκαταστάθηκαν στο Aman όπου έχτισαν το θρυλικό Valinor. Η Yavanna δημιούργησε τότε δύο δέντρα, το Telperion (το Ασημένιο Δέντρο) και το Laurelin (το Χρυσαφένιο δέντρο), τα οποία φώτιζαν μονάχα το Aman αφήνοντας την Μέση Γη στο σκοτάδι. Η περίοδος αυτή χωρίζεται σε δύο εποχές: στην Εποχή της Ευδαιμονίας, όπου δημιουργήθηκαν οι Ents, οι Νάνοι και οι Αετοί που πέσανε σε νάρκη μέχρι τη αφύπνιση των Ξωτικών, και στην Εποχή Του Σεληνόφωτος της Ευλογίας, όπου η Varda σκορπίζει αστέρια πάνω από τη Μέση Γη χαρίζοντάς της φως ύστερα από σχεδόν μια χιλιετία. Τότε περίπου ξύπνησαν και τα πρώτα Ξωτικά, τα οποία ο Melkor προσέγγισε με σκοπό να τα υποδουλώσει στην ευάλωτη φάση της προσαρμογής τους. Όταν όμως οι Ainur αντιλαμβάνονται τις σκοτεινές προθέσεις του, κατεβαίνουν οι ίδιοι στην Μέση Γη και αφού τον κατατροπόσουν στην Μάχη Των Δυνάμεων, τον αιχμαλωτίζουν για τρεις αιώνες.

Στη συνέχεια, τα Ξωτικά κλήθηκαν στο Aman από τους Valar, όπου έχτισαν το σπίτι τους Eldamar, και όλα κυλούσαν ειρηνικά μέχρι τη στιγμή που συμπληρώθηκαν οι τρεις αιώνες και ο Melkor απελευθερώθηκε από τους Valar, πείθοντάς τους ψευδώς πως είχε μετανοήσει. Δεν έμεινε πολύ καιρό αδρανής αφού μαζί με το φθόνο του για τους Valar και τα Ξωτικά άρχισε να επιθυμεί με πάθος να κλέψει τα Silmarills - τα πετράδια που φτιάχτηκαν από το φως των δέντρων - και προκειμένου να το κατορθώσει αυτό δημιουργήσε χάος μεταξύ των Ξωτικών, διαβάλλοντας το ένα στο άλλο. Πράγματι αρκετό καιρό μετά κατόρθωσε να κάνει αυτό που επιθυμούσε τόσο πολύ και βύθισε για ακόμα μια φόρα τον κόσμο στο σκοτάδι. Τα Ξωτικά καταράστηκαν τον Melkor με το όνομα Morgoth και στράφηκαν εναντίον του μέχρι που κατάφεραν να τον αιχμαλωτίσουν. Στο μεταξύ οι Valar πήραν τον τελευταίο καρπό του Laurelin και το τελευταίο άνθος του Telperion και έφτιαξαν από αυτά τον ήλιο και το φεγγάρι, ενώ οι ίδιοι χωρίστηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο αφήνοντας τους βοηθούς τους Mayar να αναλάβουν την καθοδήγησή του ως τη Νέα Εποχή. Τότε είναι που ξεκινά η Περίοδος του Ήλιου, που κράτα μέχρι σήμερα.